- ημισφαίριο
- Όρος που σημαίνει το ένα από τα δύο ίσα μέρη σφαίρας ή σφαιροειδούς σώματος.
(Αστρον.) Είναι κάθε ένα από τα δύο ίσα μέρη στα οποία χωρίζει ο ουράνιος ισημερινός την ουράνια σφαίρα. Τα δύο αυτά μέρη λέγονται βόρειο και νότιο η., ενώ τα δύο η. στα οποία χωρίζει την ουράνια σφαίρα ο μεσημβρινός ενός τόπου (μέγιστος κύκλος που περνά από τους πόλους της ουράνιας σφαίρας και το ζενίθ του τόπου) λέγονται ανατολικό και δυτικό. Τo βόρειο και το νότιο η. του ουρανού παραμένουν σταθερά για όλους τους τόπους επάνω στη Γη. Επειδή το ζενίθ ενός τόπου μεταβάλλεται συνεχώς, το ανατολικό και το δυτικό η. δεν παραμένουν σταθερά και έτσι μετά από 12 ώρες, για παράδειγμα, ονομάζεται πάντα ανατολικό η. αυτό που πριν είχε τη θέση του δυτικού. Όλοι οι τόποι που βρίσκονται πάνω σε έναν μεσημβρινό της Γης έχουν το ίδιο ανατολικό και δυτικό η., αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για τόπους που έχουν διαφορετικό γεωμετρικό πλάτος.
(Γεωγρ.) Η. είναι κάθε ένα από τα δύο ίσα μέρη της γήινης σφαίρας, στα οποία αυτή χωρίζεται από το επίπεδο του γήινου ισημερινού. Το η. που περιλαμβάνει τον Βόρειο Πόλο λέγεται βόρειο η. και αυτό που περιλαμβάνει τον Νότιο Πόλο νότιο η. Γενικά, το 39% του βόρειου η. είναι ξηρά και το 61% θάλασσα, ενώ στο νότιο η. η θάλασσα κυριαρχεί ακόμα περισσότερο (83%) σε σχέση με την ξηρά (17%). Ο πρώτος μεσημβρινός της Γης επίσης (δηλαδή ο μέγιστος κύκλος που περνά από τους πόλους της Γης και το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς) διαιρεί τη γήινη σφαίρα σε δύο η., το ανατολικό και το δυτικό. Το ανατολικό η. περιλαμβάνει το μεγαλύτερο τμήμα της ηπειρωτικής γης (Ευρώπη, Ασία, Αφρική και Αυστραλία) και το δυτικό η. περιλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Ατλαντικού και του Ειρηνικού ωκεανού και την Αμερική (Νέος Κόσμος).
(Μαθημ.)Η. λέγεται το μισό μιας σφαίρας, ένα από τα δύο ίσα μέρη στα οποία διαιρεί μία σφαίρα κάθε επίπεδο που περνά από το κέντρο της.
η. του Μαγδεμβούργου.Δύο κοίλα ορειχάλκινα η. που μπορούν να προσαρμοστούν αεροστεγώς το ένα στο άλλο και να δημιουργήσουν μία κοίλη σφαίρα. Καθένα από τα δύο η. διαθέτει έναν κρίκο, και επιπροσθέτως το ένα από αυτά διαθέτει σωλήνα που κλείνει με στρόφιγγα και μπορεί να προσαρμοστεί σε αεραντλία. Τα η. αυτά χρησιμοποίησε ο δήμαρχος του Μαγδεμβούργου Ότο φον Γκέρικε το 1654, για να δείξει το μέγεθος της ατμοσφαιρικής πίεσης. Αν τα δύο η. ενωθούν, αφαιρεθεί ο αέρας με αεραντλία και κλείσει η στρόφιγγα, τότε υπερισχύει η ατμοσφαιρική πίεση που εξασκείται στην εξωτερική επιφάνεια των η., ώστε να απαιτείται για τον αποχωρισμό τους εφαρμογή πολύ μεγάλης δύναμης. Στο πείραμα του Γκέρικε χρειάστηκε να εφαρμοστεί η δύναμη 16 αλόγων, που δέθηκαν ανά 4 ζεύγη από τις δύο μεριές των η.
Το Σίδνεϊ είναι μια πόλη του νότιου ημισφαιρίου (φωτ. ΑΠΕ).
* * *το (AM ἡμισφαίριον)η μισή σφαίρα, το ένα από τα δύο μέρη στα οποία διαιρείται, (πραγματικά ή νοερά), η σφαίρα («τα ημισφαίρια τής γης»)νεοελλ.1. (κατ' επέκτ.) το ένα από τα δύο ίσα μέρη ενός σώματος που μοιάζει με σφαίρα («τα ημισφαίρια τού εγκεφάλου»)2. μαθ. καθένα από τα δύο ίσα τμήματα στα οποία χωρίζεται μια σφαίρα από ένα επίπεδο που διέρχεται από το κέντρο τηςμσν.ημικύκλιο.[ΕΤΥΜΟΛ. < ημι-* + σφαίρα].
Dictionary of Greek. 2013.